Deel 2: Uitdagingen

Van de ene naar de andere uitdaging in coronatijd.

De coronacrisis heeft z’n weerslag op zowel werkgever als werknemer. Het werkgeluk is bij sommige ver te zoeken momenteel. De ene werknemer heeft als gevolg van de coronapandemie geen baan meer, terwijl een ander zich een slag in de rondte werkt. De werkgever heeft naast de actuele wettelijke en juridisch corona gerelateerde vraagstukken, de uitdaging om gekwalificeerd personeel te vinden, boeien én binden. Het lijkt alsof er meer aanbod op de markt komt en aan de andere kant er een specialistischere vraag is. Een match die niet gemakkelijk te maken is. Hoe kun je als werknemer je talent zichtbaar maken? Hoe kun je als werkgever de werknemer de ruimte bieden zich te ontwikkelen en daarmee ook de organisatie laten groeien? In 2020 bood #samensterk verbondenheid, gaf een gevoel van geborgenheid, waar vele naar op zoek zijn in deze tijd. Als ondernemer zoek ik out of the box een manier om 2021 vanuit een ander perspectief te gaan zien. Het doel is omzet genereren “koop lokaal en steun de ondernemer”. Echter dé grootste uitdaging blijft: ben ik mezelf?!

Van yoga docent naar online lesgeven.

Waren zojuist mijn 6 yogagroepen groeiende in aantal deelnemers, moest ik terug naar afstand met 1,5 meter. Minder deelnemers in een ruimte én angst voor besmetting maakte het in 2020 er niet makkelijker op. Dacht ik net me flexibel aangepast te hebben, kwamen er weer nieuwe maatregelen. Telkens weer van de regen in de drup. Dus uit mijn comfortzone en voor de camera was het enige alternatief. Inmiddels geef ik wekelijks de online les aan mijn yoga deelnemers en heb ik op dit vlak geen inkomsten meer. Door het faciliteren van de les, bied ik een mogelijkheid om te blijven bewegen. Iets wat juist nu belangrijk is voor lichaam en geest. Ik mis het contact en de persoonlijk aandacht die ik aan de deelnemers kan geven enorm en hoop iedereen weer snel te mogen verwelkomen voor een groepsles.

Het laatste nieuws is dat de maatregelen ten minste met 4 weken verlengd worden. Het duurt inmiddels lang en er wordt veel geduld gevraagd. Er zijn goede dagen en soms mindere, maar je hebt elke keer de mogelijkheid om opnieuw een keuze te maken. Het kan helpen het moment te omarmen en daarmee de innerlijke kalmte te vinden, zodat er ruimte komt om eens anders te kijken. Hoe is het voor jou om je buiten je comfortzone te bewegen? Ze zeggen wel eens “that’s where the magic happens”…

Van huiswerkbegeleiding naar thuis juf.

Bij afwezigheid vervang ik als vaste vervanging, de coach van de huiswerkbegeleiding op een middelbare school. Ook hier is het “nieuwe normaal” verschoven naar online, met alle wijzigingen die daarbij horen. De uitdagingen liggen tussen het missen van sociale contacten tot aan de verleiding van games en devices. Het is “alle hens aan dek” om de balans te vinden tussen werk en privé. Of je nu in loondienst bent en thuiswerkt, ondernemer bent of geen betaalde job hebt, het is een spagaat tussen liefdevol de kinderen helpen en bewust voor jezelf kiezen. Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Hoe goed zorg jij voor jezelf tijdens deze coronaperiode? Hoe gaat het eigenlijk echt met jou? Wat heb jij nodig om in een positieve flow te zijn? Heb jij de moed om je kwetsbaar op te stellen? Als je om hulp durft te vragen, komen er soms onverwachte oplossingen naar voren.

De toekomst is onzeker, hoe ga je daarmee om? Vervolg in deel 3.