Yoga, meditatie en mindfulness

Wat is yoga nu eigenlijk?

Yoga omvat: adem, energie, meditatie, omgang met jezelf en anderen én het beoefenen van fysieke houdingen. Yoga is kort omschreven: meditatie in beweging. Het draait niet om prestatie & competitie, wel om het opzoeken en respecteren van je fysieke en geestelijke grenzen. Je leert je lichaam kennen, beheersen en accepteren. Je luistert naar je lichaam en maakt door de houdingen je lichaam leniger en krachtiger.

Meditatie is minder fysiek dan yoga. Het doel van meditatie is focus op de waarnemer in je. Keer naar binnen en breng ja aandacht naar je hoofd, hart en buik. Daarmee maak je de verbinding tussen het bovenste en onderstuk stuk van je lichaam en gaat de energie richting de aarde.

Mindfulness is eigenlijk een moderne, niet religieuze meditatietraditie; “zijn met wat is”.  Het uitgangspunt van mindfulness is, minder met je gedachten in het verleden of toekomstgericht zijn en met je aandacht in het nu. Mindful is: observeer, neem waar en oordeel niet. Een vorm van praktische, niet zweverig en voor iedereen toepasbare achtzaamheid (aandachtsoefeningen).

In mijn yogalessen verwerk ik mindfulness (meditatie) op verschillende manieren door aandacht te brengen naar de verbinding tussen je lijf en je hoofd. Doordat je je hier tijdens de les van bewust van bent, kunnen stress- en vermoeidheidsklachten verminderen. Fysieke houdingen kunnen  een ontgiftende werkingen hebben en geven daarmee nieuwe energie. Door ademhalingsoefeningen, kun je meer ruimte gaan voelen en spanning loslaten. Waar je aandacht is, gaat je adem vanzelf naar toe. Wat je aandacht geeft, groeit. In het NU zijn, geeft meer tijd en ontspanning. Gun jezelf eens dat uurtje in de week…

Wil je het ook eens proberen? Meld je dan aan!